Historik

Äppelmarknad i Kivik – skördefest som sätter det Svenska äpplet i centrum!

Här följer en kort tillbakablick över Äppelmarknadens tillkomst och utveckling genom åren:

1987

Ett år med många besvärligheter för den svenska yrkesfruktodlingen. Under hösten rasade det så kallade ”Äppelkriget”, och en häftig giftdebatt i svenska massmedier. USA och EG krävde att det svenska importstoppet för utländsk frukt under den svenska säsongen skulle tas bort. De svenska odlarna protesterade högljutt. Man befarade att risken var stor för att lågprisimport skulle konkurrera ut den svenska frukten, vilket i förlängningen hotade den svenska odlingens existens. Protesterna riktades också mot att utländska odlare fick använda bekämpningsmedel som var förbjudna i Sverige.

1988

Importskyddet togs bort. Inför näringens nya förutsättningar gjordes en kraftsamling inom yrkesfruktodlareföreningen, för att försöka skapa en positiv uppmärksamhet kring svensk frukt. Man bestämde sig för att konkurrera med kvalitet och äkthet mot den subventionerade utländska frukten.

Styrelsen för Kristianstad-Blekinge läns Yrkesodlareförening konstaterade att marknadsföringen för svensk frukt var i det närmaste obefintlig. Föreningen ansökte och beviljades bidrag från Länsstyrelsen, Utvecklingsfonden, Simrishamn och Tomelilla kommuner, till en årslång opinionskampanj i massmedia för att öka konsumenternas intresse, medvetande och kunskap om svenska äpplen.

Tyngdpunkten för kampanjen ”Svenska Äpplen 1988” lades vid skördetid i september–oktober, med extra insatser inför julen, samt våren året därpå. En reklambyrå anlitades för uppdraget att på olika sätt bearbeta press, radio och TV, för att nå ut med budskapet till konsumenterna. Detta resulterade i ett stort genomslag i massmedia över hela Sverige.
För att också förankra opinionsåtgärderna inom odlarkåren och hos den lokala och regionala befolkningen, väcktes idén om att anordna en Äpplemarknad i Kivik. Initiativtagare och projektledare var dåvarande sekreteraren i odlareföreningen, Kurt Lundholm.

Den första Äpplemarknaden gick av stapeln den 16 oktober 1988 på torget i Kivik, med äppeltavla gjord av konstnären Helge Lundström, försäljning av nyskördad frukt från de dåvarande tre packerierna, äppelutställning och premiär för en nyproducerad film om svensk frukt. Det artistiska dragplåstret detta första år var Ernst-Hugo Järegård. En rad lokala föreningar och företag, däribland Kiviks Musteri, deltog. Trots dåligt höstväder kom ca 6 000 besökare till Äpplemarknaden.

1989

Arrangemanget genomfördes ungefär som året innan, men med ökad annonsering och ökat intresse från sponsorer. Årets artist var Östen Warnerbring.

1990–1993

Den växande Äpplemarknaden fortsatte på torget i Kivik. Antalet försäljningsstånd blev fler och nya attraktioner tillkom. Publiktillströmningen ökade för varje år. Under dessa första år fick marknaden ett ovärderligt stöd från turistbyrån i Simrishamn, som aktivt bearbetade rese- och turistbranschen i Sverige och därmed vidgade besökarunderlaget. Projektledaransvaret övertogs av fruktodlaren Kjell-Åke Edgarsson och i takt med att marknaden växte utökades även antalet personer som var engagerade i arbetet och en äppelmarknads-kommitté bildades.

1994

Samarbetet med Cimbria Film inleddes i och med att delar av filmen ”Höst i Paradiset” spelades in på Äpplemarknaden. Marknaden hade också ”växt ur sin kostym” på torget, och flyttades ner till hamnplan i Kivik istället. Sponsorerna blev fler och en sponsormiddag med dans ordnades. Vikten av sponsorer, lokalt engagemang och frivilliga krafter blir, och är fortfarande, livsavgörande för arrangemanget.

1995–2001

Äpplemarknaden fortsätter, numera under två dagar, att utvecklas till ett rikskänt evenemang som kännetecknas av kvalité, där äpplet står i centrum i alla sammanhang. En lång rad folkkära artister uppträder under marknadsdagarna, bl.a. Helen Sjöholm, Ainbusk Singers, Peter Jöback.
Helge Lundströms dotter Emma Karp tar över ansvaret för äppeltavlan.

2002

Firades med 15-års jubileum. Publiktillströmningen är nu uppe i över 20 000 personer.

2003

Som alla år står äpplet i centrum. Till äppelambassadör valdes Erland Mårtensson och artisterna var Elin Sigvardsson och Mikael Wiehe

2004

Året då vi hade en Äppelkung för första gången. Anders Granström heter han.
Svante Thuresson, Viktoria Tolstoy och Cajsa-Stina Åkerström underhöll publiken samt Häjkån Bäjkån Band naturligtvis.

2005

Strålande väder och publikrekord. Drygt 21.000 besökare njöt av Äppelmarknadens begivenheter i den sköna höstsolen. Från scenen underhöll Susanne Alfengren och Sven-Bertil Taube. Hajkon Bäjkon band roade den yngre publiken.
Fruktodlare Göran Erlandsson, Hallstahammar tilldelades Äpplets Hus Guldäpple 2005 för sitt arbete med ekologisk odling

2006

Ännu ett år med strålande väder och publikrekord. Över 21 500 besökare njöt av Äppelmarknaden i det vackra och för årstiden varma vädret. På lördagen underhöll Tommy Körberg och Stefan Nilsson samt komikern Nisti Stêrk. På söndagen underhöll Peter Jöback och Anders Neglin och även denna dag fick vi skratta åt Nisti Stêrk. Båda dagarna fick de yngre besökarna lyssna till Häjkån Bäjkån Band.Äpplets Hus Guldäpple 2006 tilldelades professor Hilde Nybom, verksam vid SLU Balsgård, för framgångsrik växtförädlingsinriktad forskning kring nordiska frukter och bär.

2007

Äppelmarknaden firar 20 års jubileum med kunglig glans!
Äppelmarknaden smygstartade redan på fredagen med en Allsångskväll. Tyvärr var vädrets makter inte med oss detta år, regnet vräkte ner, vinden ven och Allsångskvällen som gästades av Mats Paulson, Taube-kören, Roland Gottlow, Mats Paulson och Anders Granström lockade endast ett hundratal besökare.
På lördagen invigdes den 20 Äppelmarknaden av H. M. Drottning Silvia. Aldrig tidigare har så många besökare samlats vid en och samma tidpunkt på Hamnplan. Vi uppskattar att ca 10.000 personer fanns på plats vid invigningen. På scen underhöll Lill Lindfors, Stefan & Kim, Häjkån Bäjkån Band, Mats Paulson och Taube-kören, konferencier var Anders Granström. Även söndagen föll regnet tungt över marknaden men trots detta kom ca 5.000 tappra Äppelmarknadsentusiaster för att titta på den fantastiska Äppeltavlan, köpa svenska äpplen och allt annat som fanns till salu hos utställarna och naturligtvis också för att lyssna på Lars Berghagen och de andra artisterna. Årets Guldäpple tilldelades Sveriges Biodlares Riksförbund för att ”biodlare gör stora insatser tillsammans med små insekter”. Nytt för i år var också layouten på området och att en matgata hade premiär. Ett antal kända matkreatörer fanns på plats för att tillaga goda rätter med äpplet som en röd tråd. Ett mycket uppskattat arrangemang som vi hoppas blir återkommande.

2008

En äppelmarknad i strålande väder med sol från klarblå himmel och publikrekord än en gång – över 22 000 besökare. Anne-Lie Rydé, Sonja Alldén samt Rockis och Poppis underhöll från scenen på hamnplan i Kivik, under ledningen av konferencieren Janne ”Loffe” Carlsson. Äppeltavlan var även detta år signerad Emma Karp Lundström, med ett motiv hämtat från 1500-tals målningen ”Pomona” av Frans Floris. Tavlan producerades i samarbete med Hallwylska Muséet i Stockholm, där en mindre äppeltavla med samma motiv avtäcktes två veckor efter Äppelmarknaden. Äpplets Hus Guldäpple tilldelades Per Olof Grytzell med motiveringen: ”Genom sin småskaliga produktion av ekologisk och närodlad frukt tar Per Olof Grytzell till vara på kulturarvet och presenterar i Olofsbergs fruktodling en unik skatt av olika äppelsorter.”

2009

Ännu en äppelmarkand med bra väder och publikrekord! Drygt 24.000 personer besökte hamnplan i Kivik den sista helgen i september. Sanna Nielsen, Danne Stråhed & Dynamo, Dan Hylander samt Rockis & Poppis underhöll på stora scenen. Konferencier var Lasse Kronér. På årets äppeltavla – ”På lösdrift i Äppelriket” – sågs en flock hästar galoppera i ett vackert landskap. Kvinnan bakom verket var som vanligt Emma Karp Lundström. 70.000 spikar höll upp 35.000 äpplen på den 108 kvadratmeter stora tavlan.
Äpplets Hus Guldäpple tilldelades pomolog Görel Kristina Näslund för att hon ”på ett kvalificerat och lättsamt sätt beskriver äpplet i sina böcker”

2010

Året startade dramatiskt när Buhres Fisk brann ned i mitten av januari. Hela hamnområdet var länge en byggarbetsplats och det var under en tid osäkert om Äppelmarknaden alls skulle kunna genomföras. Men tack vare mångas goda vilja och gemensamma krafter genomfördes den 23:e äppelmarknaden den sista helgen i september. Trots ett lite grått och disigt väder lockades runt 20 000 personer att besöka hamnplan i Kivik. Nanne Grönvall och Calle Kristiansson med band samt Rockis & Poppis underhöll på stora scenen. Konferencier var Lasse Kronér. Årets äppeltavla – ”Yes box, Bombi” – var en hyllning till Fritiof Nilsson Piraten, hans berättelser och de ofta originella personligheter som han gärna lyfte fram. Kvinnan bakom verket var, för tionde året i rad, Emma Karp Lundström.
Äpplets Hus Guldäpple tilldelades Sveriges Pomologiska Sällskap: ”för att de under ett decennium gjort ett värdefullt arbete för att uppmärksamma vikten av pomologi i Sverige. Sällskapet och dess medlemmar har arbetat aktivt för att samla och förvalta kunskap om äpplen för att gemensamt höja kvaliteten på svensk pomologi.”

2011

Vilket väder! Vädergudarna var på sitt bästa humör den sista helgen i september, när över 20 000 besökare flanerade under en klarblå himmel för att njuta av Äppelmarknadens breda utbud.
Under helgen kunde publiken bland annat njuta av tonerna av Tina Ahlin och Kalle Moraeus med band. För den lite yngre publiken uppträdde Rockis o Poppis med band. Allt under ledning av vår konferencier Lasse Kronér. Finalen med artisterna är alltid en spontan och uppskattad händelse. Att se Lasse Kronér jaga en besökare som vågade trotsa hans uppmaning att svänga på höfterna i takt till musiken blev extra uppskattat och lockade fram många glada skratt.
Äppeltavlan avtäcktes sedvanligt på lördagen, till tonerna från Tomelilla Ungdomsorkester. För elfte året i rad var det Emma Karp Lundström som stod bakom verket. Med årets tavla ”Äppelrike” ville Emma lyfta fram vårt vackra odlingslandskap, det storslagna Äppelriket. Tavlan var också ett sätt att säga tack till odlarna som låter oss njuta av deras vackra odlingar och för de äpplen som tavlan byggs av.
Emma Karp Lundström fick också ta emot Guldäpplet med motiveringen: ”En mångsysslande konstnär som med naturens egna material som sin palett, och i sin fars anda, har blivit en viktig ambassadör för Österlen såväl nationellt som internationellt.”
En av årets nyheter var att det vackra utställningstältet fått ny form. Utställningen symboliserade de fyra elementen; jord, vatten, eld och luft. Marken och myllan är ett tecken för jorden. Pyramiderna som kommer upp ur jorden symboliserar elden. Höghusen, de processade äpplena, är symboliken för vatten och himlavalvet och planeterna (de vackra äppelbollarna) är tecknet för luft.
En annan nyhet var ”Äppelexpressen” som tog besökarna runt i Kivik med hållplatser på Hamnplan, Kiviks Musteri, Kaptenshuset och Äppelriket. Äppelexpressen var väldigt uppskattad och kommer självklart att vara ett inslag under Äppelmarknaden 2012.

2012

Äppelmarknaden firar 25 år!
Detta gjordes med en tillbakablick på de gångna åren. Artisterna var ett axplock från tidigare år och de som fått äran att underhålla i ett smått regning och blåsigt Kivik var – Sanna Nielsen, Danne Stråhed, Anne-Lie Rydé och Dan Hylander. Ny som konferencier för året var Tina Nordström, ”Mat-Tina”, som med sitt härliga skratt och gemytliga skånska fick att att bli varma inombords.

Äppeltavlan avtäcktes till tonerna från Simrishamns Musikkår och Bo Ohlsson var invigningstalare.
Årets Äppeltavla ”Moder Jord” var konstnären Emma Karp Lundströms tolfte i ordningen.
Emmas egen förklaring till tavlan:
”Motivets val har några olika skäl, det är dels en liten hälsning till Helge Lundström. Två av hans omtyckta var Tellus, som gjordes vid vårt milleniumskifte år 2000, en stor kraftfull bild som blev en högtidlig avslutning för hans tid med äppeltavlor i Kivik.
En annan mycket uppskattad bild var Pomona som ängel. Dessa två tillsammans tolkade jag på mitt eget sätt, vid en tid då det återigen är en högtid att fira och att göra en tillbakablick på de 25 åren.
Vad är viktigare eller mäktigare än att vi hedrar vår goda moder jord? Hur kan hon hanteras allt mer kärleksfullt?
Detta är den jord vi fått, våra medmänniskor som lever på den som är våra grannar och på vår egen utmätta tid som står oss till bud.
Viktiga frågor och vill man inte tänka på dem kan man tänka på att jorden föder oss och låter våra äppelträd blomma.

Ideella Föreningen Äppelmarknaden i Kivik släppte även sin jubileumsbok ”Här hyllas äpplet – i Kivik”. En mycket vacker och färgstark bok om Äppelmarknadens historia under 25 år, med fakta, skrönor, bilder och mycket mer. Författarna bakom denna bok är Maria Anderberg och Emma Karp Lundström och formgivare Maria Thinggaard, som även var Äppelmarknadens första Äppeldrottning, då med efternamnet Smith.

Årets Guldäpple tilldelades Christer Tornéus, entomolog med specifik kunskap för fruktträd för sina djupa kunskaper i förening med sitt stora personliga engagemang starkt bidragit till en viktig utveckling av fruktodling mot ett långsiktigt hållbart ansvarstagande för miljön.

I år kunde barnen roa sig på sin egen udde – Barnens Äppeludde. Där fanns det möjlighet att grilla äpple över eld, pressa sin egen must på gammalt hederligt vis och gå en spännande skattjakt på marknadsområdet.

Nytt inslag för året var det fyra äppelobelsikerna som stod utplacerade på området. Publiken hade möjlighet att rösta på den obelisk som föll dem i smaken. De som så vänligt ställde upp och dekorerade varsin obelisk var Byalaget på Kivik, Kiviks Församling, Sankt Olofs Scoutkår och Äppelmarknadskommittén. Vinnare blev den galda skaran av barn och vuxna från Sankt Olofs Scoutkår som fick mottaga priset på scen under finalen på söndagen.

Då vädrets makter var på samma lite taskiga humör som vid 20-års jubileet blev besökssiffran lite lägre än önskat och slutade på ca 18 000 besökare.

Vi önskar er hjärtligt välkomna till 2013 års Äppelmarknad som i vanlig ordning går av stapel sista helgen i september, 28-29 september!

2013

Över 20.000 st besökare kunde njuta en solig, varm, äppeldoftande atmosfär med ett utbud av 90 st härliga knallar.
Den kända TV-profilen från Antikrundan, Ann Lundberg, höll besökare, knallar och artister i form som årets konferencier. Artisterna Jessica Andersson, Charlotte Perelli och Patrik Isaksson höjde stämningen rejält tillsammans med Janne Bark All Star Band.
Årets Äppeltavla fick ett nytt format för att göra valt motiv ”Paradispar” rättvisa. Tavlan har aldrig tidigare varit högre. Emma Karp Lundströms tanke med motivet är att paret i paradiset behöver placeras i 2000-talet. Att ormen inte är med är för att den inte behövs i nutid, vi vet alla att livet är snirkligt och snårigt som det är.
Äppeltavlan avtäcktes till invigningstal av Lena Alebo, museichef på Österlens museum.
Årets Guldäpple tilldelades Lars-Olof Börjesson, VD på Äppelriket i Kivik. Med motivering att årets pristagare under 20 års tid, med outtröttlig energi, har försett svensk dagligvaruhandel med frukt till konkurrenskraftigt pris utan att någonsin ge avkall på kvalitetskraven.
Vår matgata, där våra krögare samlas och erbjuder besökare möjligheten att smaka lokala delikatesser i form av mat och dryck utökades för året till dubbel storlek. Allt för att förbättra och underlätta för hungriga och törstiga gourmeter.
Även tältet där besökare kan sitta ner och äta utökades och fick en jämn asfaltyta för de sittandes komfort.
5 st Obelisker smyckades av Kiviks Församling, Sankt Olofs Scoutkår, Kiviks byalag, Kiviks Tourism och Simrishamns kommun. Konstverk skapade med säsongens härliga äpplen.
På Barnens Äppeludde kunde barnen roa sig med en mängd aktiviteter. Skattjakt, måla vykort, det trycktes äpplen på tygväskor och det provsmakades krabbelurer med äpple, till allas förtjusning. Och självklart besökte Kalle Klok Äppelmarknaden även i år. Han trivs här.
Nytt för 2013 är en utökning av vår eftermarknad, som pågår under de två efterföljande veckorna. Eftermarknaden besöktes av 25.000 st besökare.
Vi önskar er hjärtligt välkomna till 2014 års Äppelmarknad som i vanlig ordning går av stapeln sista helgen i september, i år den 27-28 september.

2014

Bee Nice, årets tema för Äppeltavlan, denna varma, vackra Äppelmarknad. Konstnären Emma Karp Lundströms motivering till motivet: Bin på äppelblom – är att vi alla för vår fortsatta existens behöver vara lite mer rädda om våra bin och varandra, helt enkelt helt vanligt snälla. Världens största äppeltavla målas fram av Emma Karp med 30.000 st äpplen.
Äppeltavlan avtäcktes till invigningstal av Österlenprofilen och konstnären Bo Olsson.
TV-profilen Rickard Olsson underhöll som årets konferencier. Rickard bjöd på en ny spännande sida, som gitarrist tillsammans med vårt husband Janne All Star Band. Artisterna Jack Vreeswijk, Gunhild Carling och Py Bäckman skapade hög stämning med hjälp av vårt husband. Barnens favorit Sean Banan fick ställa in, ersattes till de yngre besökarnas glädje av Amy Diamond som hann skriva många autografer.
18.000 st besökare kom och njöt av våra svenska äpplen i en varm somrig atmosfär. Ett hundratal knallar skapade ett härligt utbud av hantverk, mat och dryck.
Årets Guldäpple tilldelades i år Lisbeth och Erik Lövendahl på Solnäs gård med motivering: ”För en mångårig långsiktig och framsynt odlargärning i samverkans tecken”.
4 st Äppelobelisker smyckades:  Kiviks Församling, Kiviks Byalag, St Olofs Scoutkår och Kiviks Tourism. Favoriten, flest röster, fick Obelisk nr 3 ”Hand i Hand” skapad av St Olofs Scoutkår. Grattis!
På Barnens Äppeludde skapades äppel-kepsar, ansiktsmålning och äppelkrabbelurer. Skattjakt på Äppeludden är ytterligare en spännande och mycket omtyckt aktivitet.
Mattorget bjöd på en för året uppskattad nyhet. Nyskapade föreningen Svenska Musterier erbjöd provsmakning av muster.
En stor nyhet är att Eftermarknaden utökades med ytterligare 1 vecka med fler knallar på plats. Över 25.000 besökare njöt av äppeltavlan, utställningstältet, knallarnas utbud och Buhres Sillalucka i en fantastisk kvardröjande sommarvärme de två efterföljande veckorna.
Vi önskar dig varmt välkommen till 2015 års Äppelmarknad i Kivik som i sedvanlig ordning sker sista helgen i september, den 26-27 september 2015.

2015

Rekordvärme, helt vindstilla skapade tillsammans med årets utbud rekord i antal besökare under årets marknadshelg. Mycket glädjande uppleva ett utökat antal barnfamiljer. 25.000 besökare njöt av dryck, mat, utställare och upplevelser i äpplets tecken under lördagen och söndagen.
Årets Äppeltavla, av Emma Karp Lundström ”Med hjärtat i handen” – tillägnas handens arbete. Den skonsamma äppelplockningen, varsamt ett äpple i taget, måste göras för hand. Den tillägnas också alla hantverk, av olika slag. Alla våra händer som outtröttligt lagar, vårdar, tillagar, bygger, skapar, fogar samman och reparerar. Handens närvaro i arbetet genom hela vår historia, liksom i nutid då vi alla inser att det finaste vi kan ge, är att sträcka ut en hjälpande hand. 108 kvm tavla målade med 35.000 äpplen med hjälp av 14 st äppelsorter.
Avtäckning av tavlan till invigningstal av Österlenprofilen Bo Olsson.
Konferencier Lasse Kronér höll igång publik och artister som från scenen med hjälp av vårt husband Janne Bark & Co. Lokal förankring i artisterna Anna Hertzman, Hasse Kvinnaböske Andersson och elever från Nova Academy Performing Arts i Simrishamn gav starkt gensvar från publikhavet, i alla åldrar.
Årets Guldäpple tilldelades forskaren och växtförädlaren Kimmo Rumponen på SLU Balsgård. ”För sin aldrig sinande entusiasm framgångsrikt drivit flerdimensionella frågor som haft stor betydelse för en hel närings utveckling”.
Tema Kunskap, nytt för i år, kompletterade Utställningstältet. Svenska Musterier likaså.
Barnens aktiviteter utökades med ett uppskattat tema, bakning äppeltarteletter, tillsammans med Tareq Taylor och välkända konditorn David Fernandes. Barnens Äppeludde utökade med upplevelsen av stjärnkikare och tipsrunda i äppelfrågor.
Äppelexpressen utökades med ytterligare 2 st vagnar, totalt 3 st, som i skyttetrafik tog besökaren tur och retur till Kiviks Musteris upplevelser. En minibuss tog husbilsägare, som anvisades parkering något längre bort, tur o retur till marknaden. Mycket uppskattat.
Eftermarknaden välbesökt. Publikrekord med ca 27.000 besökare under de två efterföljande veckorna. Äppeltavlan, Utställningstält och utställare i fokus.
Magasinet Skåne delar varje år ut pris till skåningar som gör vårt landskap till en bättre plats att leva på. Äppelmarknaden nominerades och vann i kategorin Årets Mötesplats.
Grattis till Äppelmarknaden i Kivik och till alla medarbetar, utställare, sponsorer och besökare som gör Äppelmarknaden i Kivik möjlig, unik och till vinnare av utmärkelsen Årets Mötesplats!
Äppelmarknaden i Kivik önskar dig varmt välkommen till 2016 års Äppelmarknad. Lördag-söndag 24-25 september.

2016

September med härlig sommartemperatur. Emma Karp Lundström skapade åter årets äppeltavla med tema ”Odlaren och traktorn (M35) av 12 olika äppelsorter, totalt ca 35.000 äpplen och 50.000 spik. Invigningstalare Uno Levinsson, fd ordförande i Äppelmarknaden, presenterade årets äppeltavla. Från scenen uppträdde Kikki Danielsson och Janne Stråhed med support av husbandet Janne All Star Band. Barnen underhölls av Rockis och Poppis. Allt under ledning av konferencier Lasse Kronér. Även gymnasieelever från Nova Academy Performing Arts i Simrishamn uppträdde från scenen bägge dagarna.
Årets Guldäpple tilldelades Hasse Alfreddson. Juryns motivering löd:
”Årets pristagare har i decennier gett hela svenska folket såväl oändligt många ohejdbara skrattattacker som allvarsam samhällssatir, men alltid med underfundig humor som sitt adelsmärke. Pristagaren har dessutom skapat en filmikon och en hyllning till vårt oförstörda öppna landskap och våra äppelodlingar som aldrig kommer att överträffas”.
Barnens aktiviter uppskattas stort. Barnens Äppeludde är välbesökt. I år premiär för eget tält på Mattorget med goa äppelbak. Obelisker smyckades av Kiviks Församling, Kiviks Turism, St Olof’s Scoutkår och Primula Veris Brösarp. Kiviks Turism röstades fram som årets mes populära Obelisk av er besökare. Nysatsning i år på större Utställningstält med än mer kunskap om äpplet och en butikshörna med äppelrelaterad produkter. Traktorvännerna besökte marknaden och ställde ut äldre och nya traktorer. Mycket uppskattat av små och stora. Nytt för i år: Äppelätartävling från scenen var populärt. VInnare Robert Orelind från Orelund i Vik.
Vår Eftermarknad växer med fler utställare och fler besökare. Totalt räknades 25.000 besökare under de två efterföljande veckorna. Marknadshelgen besöktes av ca 21.000 besökare.
Ett stort tack till er alla som gör denna marknad möjlig och varmt välkommen åter den 23-24 september 2017!

2017

Äppelmarknaden firar 30-år! Åter en fantastisk marknadshelg i sommarskrud. Emma Karp Lundström skapar årets äppeltavlan med tema ”Njut svenska äpplen, året runt!”. Ett tema med återblick på Äppelmarknadens första skapade äppeltavla av Helge Lundström, utbyggt med dagens möjliga teknik att lagra äpplen året runt.
Invigningsprocession, vacker som alltid med Simrishamns Musikkår och St Olof’s scouter.
Invigningstalare Jan Ehrensvärd, Tosterups Lantbruk presenterade årets Äppeltavla.
Underhöll från scenen gjorde Lotta Engberg, bägge dagarna liksom Nova Academy Performing Arts, Simrishamn. Robin Bengtsson under söndagen. Allt med vägledning från Husbandet Janne All Star Band tillsammans med Lasse Kronér.
Årets Guldäpple gick välförtjänt till Föreningen Äppelmarknaden i Kivik. Motiveringen löd ”I en unik samverkan mellan odling, industri och kulturarbetare som engagerar en hel bygds föreningsliv och många andra intressenter har Äppelmarknaden i Kivik blivit det kanske viktigaste navet i marknadsföring av det svenska äpplet”
Grattis!
Obelisker smyckades i år av Kiviks Församling, Kiviks Turism, St Olof’s Scoutkår och Radio P4 Kristianstad. Ett fåtal röster avgjorde, vinnare Radio Kristianstad, som i vinst fick 3.000 kr till valfritt 90-konto. Skänktes till Radiohjälpens Världens Barn-insamling.
Årets Äppelätartävling vanns av Frans Persson, Helenelust. Traktorvännerna fanns med även i år till glädje för stora och små. Utställningstältet fick ytterligare en ansiktslyftning med utökat äppelrelaterade produkter i ”butiken”. Barnens aktiviteter mycket populära och ökade markant i deltagande i år. Väl placerat tält för bakning gav succé. Eftermarknaden växte med ytterligare utställare och i antal besökare. Totalt räknades 28.000 besökare in under de två efterföljande veckorna. Premiär för förköp av entrébiljetter tillsammans med fler kortautomater hjälpte till att få bort de långa köerna för entré. Antal besökare under marknadshelgens två dagar ca 20.000.

2018

Året då Äppelmarknaden satsar stort på det lokala utbudet, förutom våra äpplen.
Årets Äppeltavla, skapad av Emma Karp Lundström, med känt lokalt motiv med rubrik
”Stenshuvud – Hjärtat i äppelriket”.
Årets underhållning med lokala husbandet Janne Bark All Star Band och de lokala artisterna Familjen Sigfridsson från Kristianstad samt Frida Green från Ystad, känd från TV4s Talang, ledsagades av konferencier Helene Persson. Helene P, känd som programledare på P4 Radio Kristianstad och före det från sitt eget band ”Helene o Gänget. På scen också elever från Nova Academy Performing Arts och framför Äppeltavlan fick vi njuta folkdans av Österlens Folkdansgille.
Invigningstalare Lena Olsson, välkänd Österlenguide och fruktodlare från Solåsen, Lilla Vik, presenterade årets Äppeltavla.
Årets Guldäpple tilldelades Aad Wisse för sina insatser i att utveckla svensk fruktodling. Aad Wisse, bosatt i Holland, har varit odlingsrådgivare i Sverige i över 20 år.
Årets nyhet – Äppelkakstävling, vanns av Irene Månsson, Simrishamn. Juryn bestod av fyra svenska konditormästare – Mellbybagaren Ingvar Andersson, Malin Haak & Martin Morand samt Grevlunda Mathantverk Stefan Johnson Petersén.
Barnen fick äntligen musta äpplen och baka äpplen i eget tält. På Barnens Äppeludde skapades fruktkepsar, smycken, tipsrundor. Mycket uppskattat lärorikt och kul för de yngre.
Traktorvännerna, på plats, till stor glädje för de som önskade prova på känslan att sitta bakom ratten.
Obelisker smyckades av Svenska Kyrkan Kiviks Församling, Piratenskolan Kivik, Degeberga Skola, Sankt Olof Scoutkår och team från P4 Radio Kristianstad. Vinnare, med flest röster från besökare, blev Kiviks Församling. Pris 3.000 kr till välgörande ändamål, Världens Barn.
Årets Äppelmarknad startade lördagen och söndagens morgon med dugg i luften. Vädret hämtade sig under dagen och vi kunde njuta höstsol. Vår marknadshelg besöktes av ca 18.000 besökare.
Under Eftermarknaden testades att ta en entré för vår Utställning, 20 kr, en nödvändig prövning för ekonomi under de två efterföljande veckorna. Det gav ej förväntat besöksantal in i tältet. Därav svårt beräkna totalt antal besökare men ca 25.000 besökare räknades in under de två veckorna.

2019

Årets Äppeltavla ”Höstvila” skapades av vår äppelkonstnär Emma Karp Lundström.
Konferencier Helena Persson accompanjerades av Janne Bark med gästartister Robert Wells Trio and the Vocalettes samt Tommy Nilsson.
Årets Guldäpple tilldelades Sten Olsson för hans insatser att förändra och förnya svensk fruktodling.
16000 besökare gästade årets Äppelmarknad, trots en helg i regn. Tack!
Äppelveckorna i sin helhet gästades av ca 45000 besökare som fick njuta en Äppelutställning i ny form.
4 st Obelisker smyckades av Degeberga Skola, Piratenskolan Kivik, Kiviks Församling och Sankt Olofs Scoutkår. Framröstad vinnare, korad av årets besökare blev Degeberga Skola som får 3000 kr till välgörande ändamål.
Barnen njöt sedvanliga aktiviteter som att musta, baka och smaka av årets äppelskörd samt tipsrundor och många andra roliga aktiviteter på Barnens Äppeludde.
Årets vinnare i Äppelkakstävlingen, Liselotte Öhman, kommer från Kivik där hon är verksam som konstnär. Juryns motivering till varför Liselottes kaka utsågs till 2019 års vinnare lyder: “Liselottes kaka hade en väldigt fin krispighet, saftig botten där äpplet fick en tydlig framkomlighet och i en harmoni med mandel och fikon”.

2020

Äppelmarknaden i Kivik fick ställas in på grund av pandemi, Covid 19.
En alternativ digital Äppelmarknad skapades tillsammans med våra samarbetspartners i regionen.

2021

Äppelmarknaden i Kivik ställdes in även detta år på grund av pandemi. Ingen alternativ äppelmarknad skapades.

Ett stort tack till samtliga som möjliggjort att Äppelmarknaden kunnat genomföras – fruktodlare, föreningar, företag, enskilda och samarbetspartners – Ni gör vår marknad möjlig.
Ett stort tack till er alla vänner av Äppelmarknaden i Kivik!
Varmt välkommen åter till 2022 års marknad. Lördag och söndag den 24-25 september.
Nyhet för året – Äppelmarknadens Familjehelg den 1-2 oktober med många aktiviteter och upplevelser för barnfamiljen.