Den här webbsidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och är avsedd för personer över 25 år.

SVENSK CIDER OCH ÄPPELVIN

Under de senaste åren har intresset för att skapa vin och cider som tar tillvara det svenska äpplets särart kraftigt ökat. På årets äppelmarknad öppnas Sveriges första och största renodlade bar för äpplevin och cider. Baren erbjuder smakprov av från några av Sveriges ledande tillverkare av cider och äpplevin. Aldrig har kvalitet och mångfalden i utbudet av svensk cider och äppelvin varit större och ni får möta både tradition och nyskapande.

MÖT CIDER OCH VINMAKARNA

Cider och vinmakarna är själva där för att presentera sina produkter, så för alla som vill veta mer om äpplevin och cider är det här en fantastisk möjlighet.

CIDER OCH ÄPPELVIN MED MAT

Krögaren Eva Thuressson från Alle kommer att skapa smakprov som passar med olika sorters äppelvin. Här skapas en upplevelse av mat och dryck där äppelvin och cider är den dryckesmässiga utgångpunkten.

MENY SMAKPROVER
Fläskläggsterrine med selleri & äppelpuré, picklad persiljerot

Sockersaltad sotad röding, rimmad gurka,
grillat smör, koriandermajonnäs samt friterad jordärtskocka

Brödpudding med äpple, russin och mandel
Ciderkolasås samt äppelchips

OM BAREN

Marknaden är öppen 28 – 29 September Lördag 10 – 17   Söndag 10 – 16

Baren är öppen Lördag 11 – 17 och Söndag 11 – 16 och har en åldersgräns på 20 år

För tillträde till baren krävs att man löser entreavgift till marknaden. Entréavgift 120:- för 2 dagar till marknaden
Barn under 15 år gratis.

På marknaden köper man sedan ett häfte om 90 kronor för 3 smakprov av cider och äppelvin. Om man vill prova mat som passar till dryckerna köper man ytterligare ett häfte för 90 kronor som innehåller tre smakprover.

ÖVERSIKT PRODUCENTER

https://youtu.be/u_3Qgxj7uNc

MER OM VARJE PRODUCENT

Bedstekilde är ett litet företag i närheten av Kivik som gör både äppelvin och cider. Specialiteten är mousserande äppelvin. För sitt mousserande äppelvin blev Bedstekilde i ett blindtest med andra vinproducenter av druvor 2018 utsedda till: Swedish Winemaker of the Year! 
http://bedstekilde.se
https://www.youtube.com/watch?v=bZBeA0q2B28
Vad hade det svenska äpplet och dess drycker varit utan Kiviks Musteri? Företaget startade 1888 och man gjorde sin första cider 1969. Välkommen att smaka Skånsk Cider med tradition. Läs mer på: https://www.kiviksmusteri.se/sv/


 
https://www.youtube.com/watch?v=UGomYhiWXko
Maglehems musteri var en av de första ”småmusterierna”. Efter flera muster som rönt mycket upp- märksamhet gör man nu även vin av äpple. Paradvinet är ett ekfatslagrat dessertvin av äpple.
Läs mer på:http://maglehemsmusteri.se
https://youtu.be/EMUrj8OU–I
Maglehem Musteri presenterar de produkter som de serverar på marknaden
Pomologik från Hornudden i Sörmland har en stor palett av must och olika cidersorter. Cidern har sitt ursprung i äpplen från olika delar av landet. Vid Cider-SM 2019 tog Pomologik 9 guldmedaljer. Läs mer på: https://pomologik.se
https://youtu.be/tmGP9ap27VE
Skepparp gör ett vin av druvor och cider av äpplen. Vingården som är en av Sveriges största har som specialitet mousserande vin, men på Äppelmarknaden är det cider som gäller. Skepparps flaskjästa cider. Läs mer på: http://www.skepparpsvingard.se
https://www.youtube.com/watch?v=89W1JlVMti8