KONSTNÄREN EMMA KARP LUNDSTRÖM – OM  ÄPPELTAVLORNA

Äntligen friska sensommarvindar, jorden på fälten börjar synas igen, luften är hög och solen får en mjukare gul ton. Nu är det snart dags, äpplena börjar bli klara för plockning  och det spritter av liv i oss som älskar hösten. 
När jag ska beskriva arbetet med äppeltavlan dyker först alla fina doftminnen upp. Dagen då äpplena till tavlan ska väljas ut, bjuder på den största doftupplevelsen på hela året. Fredagen innan tavlan påbörjas väljer jag ut alla sorter och antal äpplen, ur det stora lagret hos fruktodlarna.se. Det är mitt i skördens högsäsong och det fylls ständig på med nyskördade äpplen. I 500-kilos bingar, staplas mängder av sorter, från golv till tak. Doften är enastående stark och mycket god. 
På måndagsmorgonen därefter börjar vi, en numera erfaren och  trygg skara, att bygga bilden med ca 12 sorter, ca 35 000 äpplen. En 108 kvadratmeter stor bild ska vi sammanställa, på 5 arbetsdagar. Det är ett arbete som kan utsättas för starka vindar, sol och regn. Också allehanda andra överraskningar, så som det är när en stor grupp människor arbetar under ibland pressade förhållanden. Men vi har lärt oss att veckan är som att segla en skuta, att vi kommer i mål oavsett vad som händer och att vi älskar strapatsen och utmaningen, hur den än ter sig. 
Traditionen lever vidare. Ännu en äppeltavla av Österlens fantastiska frukter.

Emma Karp Lundström