KONSTNÄREN EMMA KARP LUNDSTRÖM OM DEN UTEBLIVNA ÄPPELTAVLAN 2020

Äntligen friska sensommarvindar, jorden på fälten börjar synas igen, luften är hög och solen får en mjukare gul ton. Nu är det snart dags, äpplena börjar bli klara för plockning  och det spritter av liv i oss som älskar hösten. 

När jag ska beskriva arbetet med äppeltavlan dyker först alla fina doftminnen upp. Dagen då äpplena till tavlan ska väljas ut, bjuder på den största doftupplevelsen på hela året. Fredagen innan tavlan påbörjas nere på hamnplan väljer jag ut alla sorter och antal äpplen, ur det stora lagret på Äppelriket i Kivik. Det är mitt i skördens högsäsong och det fylls ständig på med nyskördade äpplen. I 500-kilos bingar, staplas mängder av sorter, från golv till tak. Doften är enastående stark och mycket god. 

På måndagsmorgonen därefter börjar vi, en numera erfaren och  trygg skara, att bygga bilden med ca 12 sorter, ca 35 000 äpplen.  108 kvadratmeter bild ska vi sammanställa, på 5 arbetsdagar. Det är ett arbete som kan utsättas för starka vindar, sol och regn. Också allehanda andra överraskningar, så som det är när en stor grupp människor arbetar under ibland pressade förhållanden. Men vi har lärt oss att veckan är som att segla en skuta, att vi kommer i mål oavsett vad som händer och att vi älskar strapatsen och utmaningen, hur den än ter sig. 

I år blir det ingen tavla, ingen Äppelmarknad och det blir oerhört tomt. Saknaden av dofterna är stor, av arbetsgemenskapen större och den fina känslan när ännu en skörd bärgad och marknaden är i full gång… ja det är ett enormt tomrum.

Tills det blir möjligt igen får vi lukta på våra goda äpplen, och minnas en stark tradition som snart får fyllas av allas vår levande kraft igen. 

Emma Karp Lundström