Välkommen till Äppelmarknad i Kivik på Österlen

2023 års Äppelmarknad planeras för fullt och den kommer att bli samma succé som förra året. Hela Äppelmarknaden omfattar flera veckor under perioden 30 september till 15 oktober. Först en ”fullspäckad” premiärhelg. Därefter en mellanvecka där du i lugn och ro kan uppleva Äppeltavlan, besöka utställningen, handla och smaka. Sedan en festlig familjehelg med magiker, uppträdanden och aktiviteter för barnfamiljen – såväl barn som vuxna. Slutligen en lugn sista-vecka som mellanveckan. 

Förra året var första gången som Äppelmarknaden fanns på sin nya plats – Svabesholms Kungsgård strax söder om Kiviks samhälle. Och det blev succé! Svabesholm ligger högt med en fantastisk utsikt över Hanöbukten och Stenshuvuds nationalpark. Vi löste ett stort problem med tillgängligheten.
Nu har vi en jättestor parkering helt i anslutning till marknaden och den är gratis! Gott om plats för alla besökare och aktiviteter.
Plats för pampigt riddarspel, världens största äppeltavla, uppträdanden med gott om utrymme för åskådare. TOPPEN!

Klicka på de gröna rubrikerna nedan och se helgens program.

Magikern Malin Nilsson är konferencier på scenen varvat med egna uppträdanden. Robert Wells och The Vocalettes bjuder härlig musik. Simrishamns Musikkår, barnkörer och folkdansgillen uppträder. Äppeltavlan avtäcks och våra duktiga pomologer finns på plats.

10.00 Äppelmarknaden öppnar

11.15 Simrishamns Musikkår spelar framför den täckta äppeltavlan

11.30 Landshövding Anneli Hulthén öppnar Äppelmarknaden. 
Årets konferencier Magikern Malin Nilsson presenterar äppelkonstnären Emma Karp Lundström och avtäcker årets äppeltavla

12.00 Simrishamns Musikkår spelar framför äppeltavlan

12.30 Robert Wells med Vocalettes

13.30 Barnkör från Kivik & Simrishamn under ledning av Robert Wells

14.00 Magikern Malin Nilsson trollar för stora och små

14.30 Österlens Folkdansgille dansar framför äppeltavlan

15.30 Robert Wells med Vocalettes

17.00 Programmet avslutas. Välkommen åter imorgon!

10.00 Äppelmarknaden öppnar

11.15 Simrishamns Musikkår spelar framför äppeltavlan

11.30 Årets konferencier Magikern Malin Nilsson välkomnar publiken

12.00 Robert Wells med Vocalettes

13.00 Barnkör från Kivik & Simrishamn under ledning av Robert Wells

13.45 Magikern Malin Nilsson trollar för stora och små

14.15 Österlens Folkdansgille dansar framför äppeltavlan

15.00 Årets Obelisk koras

15.15 Robert Wells med Vocalettes

17.00 Programmet avslutas 

Alla skånska vägar bär till Kivik … Skåne har inga avstånd! Kommer du med bil tar vi hand om den på vår stora parkering – Gratis!

Var finns vi?

När du kommer med bil till Kivik tar du den natursköna vägen upp mot Stenshuvuds nationalpark. Efter en kort stund ser du Svabesholms Kungsgård – och då är du framme! Här visar skyltar var du parkerar och var du går in.
Reser du kollektivt så hittar du rätt bussar via Skånetrafikens app. I Kivik finns även skyttel-bussar mellan byn och Svabesholm.

Entré till Äppelmarknaden

Premiärhelgen 30/9 – 1/10: Vuxna 150:-.
Mellanveckan 2/10 – 6/10: Vuxna 60:-.
Familjehelgen 7/10 – 8/10: Vuxna 100:-.
Barn under 15 år gratis. Stor gratis parkering.
Betala med kort, Swish, kontanter eller >> förköp (så slipper du köa)

Husbilar
Ställplatser för husbilar 200:-/dygn (ingen el). ”Bajjamajjor” finns.
Husbilar parkerar naturligtvis gratis som alla andra bilar dagtid kl. 10-17 (endast kostnad för att stå över natten).

Äppelmarknaden har som tradition att presentera någon eller några av Sveriges verkligt stora artister. Detta år är inget undantag! Han var här 2019 och gjorde succé och nu kommer han tillbaka igen med underhållning i världsklass. I år blir det åter ”fullt ös” den 30/9 och 1/10 från Äppelmarknadens scen på Svabesholm kungsgård. Låt oss presentera ROBERT WELLS and The Vocalettes.

Vi har även det stora nöjet att få presentera magikern Malin Nilsson. ”Inte bara roligt utan fenomenalt”, sa Ystads Allehanda i sin rosade kritik.

Robert har just genomfört sin stora show Rhapsody in Rock på Dalhalla. Vi är otroligt stolta över att få ha honom hos oss i höst tillsammans med The Vocalettes.

Malin har arbetat professionellt som magiker i 20 år. Hon är tredje generationens trollkarl och växte upp på en liten teater på Österlen, Skillinge Teater. Dit återvänder hon varje sommar för att ha premiär på sina nya shower.

Malin har förfinat sin fingerfärdighet genom tusentals föreställningar. Arbetat internationellt sedan 2006 och bland annat gjort entré på Kristallpalatset i Leipzig 197 gånger.

Malin har en brinnande passion för att skapa originella trolleritrick och unika liveshower. Hon är känd för att jonglera med sin höga hatt, för sin imponerande fingerfärdighet och för ett jordnära sätt att framföra magi på.

”Hennes teknik är lysande och scennärvaron fullständigt självklar. Det är hejdlöst. Och underbart.”
Sydsvenskan Kultur

1988 skapades det första äppelkonstverket av Helge Lundström. Idag är det troligen den största tavlan som finns. Den mäter 108 kvadratmeter och består av 35.000 olika äpplen fästa på 70.000 spikar. Varje spik inslagen för hand och varje äpple utvalt och placerat på plats efter konstnärens skiss. Det är givetvis ett grupparbete men skapare av idé och motiv har under de senaste åren varit EMMA KARP LUNDSTRÖM.

Under hemsidans rubrik ”Äppeltavlor och bilder” samt ”Historik” kan ni se alla tidigare äppeltavlor. Vilken är er favorit?

– Precis när vi ska börja med arbetet, står vi inför en blank skiva med bara ytterst tunna konturer att följa. Den lilla skissen i svartvitt, är lättare att överblicka. De flesta i gruppen möter motivet för första gången när vi ska sätta igång, där och då.

– Under den första timmen beslutar vi vem som ska börja var, och med vilka äpplen. Dessa moment är extra spännande och det är lika hisnande varje gång, för mig och hela teamet. En känsla av bävan inför att det är möjligt, ska vi verkligen få upp alla äpplen dit, på rätt plats, ännu en gång?

– Under hela vår arbetsvecka så är det vi i gruppen som bär varandra, vi hjälps åt att betrakta bildens framväxt. Ser felen som måste rättas till, tillsammans och hjälper varandra, när det behövs. Under 5 arbetsdagar är vi i en härlig arbetsbubbla, omvärldens brus och krav kommer i skymundan.

– När hela bilden är klar, alla äpplen på plats och tavlan packas in i sitt täckelse, är vi ofta lite snopna. Hur kunde tiden flyga iväg så fort?
Ett helt år till nästa gång. Planeringen börjar direkt, alla vill komma tillbaka. Detta året är vi förstärkta, extra många på ”stand by” för det har kommit några bebisar in i bilden, några i gruppen är lite krassliga men alla vill vara med ändå. I regel finns det ingen som slutar i gruppen, men man får bara vara med tills man fyller 80.

– När vi överlämnar tavlan till marknaden, är vi så tacksamma och lyckliga när den tas väl emot. Vårt uppdrag är klart och vi har fått en underbar vecka. Ingen skulle klarat detta ensam, men tillsammans kan vi klara vad som helt, känns det som.

// EMMA KARP LUNDSTRÖM, Svabesholm i juli 2023

Heter det ”äppelmarknad” så ska det finnas äpplen – massor! Vi har tillsammans med pomologer från Sveriges Pomologiska Sällskap byggt upp en utställning med de flesta sorter som förekommer på svenska äppelträd. Utställningen står öppen under hela Äppelmarknaden fram till den 15 oktober.

Den lördag och söndag 30/9 – 1/10 har vi kunniga pomologer på plats som hjälper dig med sortbestämning och goda råd. Vill du ha hjälp med att sortbestämma dina äpplen tar du med 5 st/sort.

– Jag heter Sven Levin, är värmlänning, och kallar mig Pomolog. Det innebär många års samlade erfarenheter och kunskap om allt som gäller frukt: äpplen, päron, plommon och körsbär.
Mitt pomologiska intresse väcktes för länge sedan. Snörika vintrar och hungriga sorkar tog död på äppelträden där hemma. Men, med kunskap om ympning gick det att återställa trädgården!
Under årens lopp har jag anordnat och medverkat i ett stort antal pomologiska möten. Torpets Äppeldag med fruktutställning hölls under tolv år. Kurser i ympning, okulering, sortbestämning och beskärning har genomförts mestadels i mellersta Sverige. Sedan 2015 har jag varit sortbestämmare vid Kiviks Äppeldagar.

Tips till dig som kommer med äpplen till Kivik:
plocka fem stycken, gärna från olika ställen i trädet. Ta med dem i en papperspåse för aromens skull.
Välkomna!

Äppelmarknaden är för hela familjen och då har vi inte glömt barnen. För barn under 15 år gäller fri entré och gratis aktiviteter.

Familjehelgen den 7-8 oktober är speciellt upplagd för barnen.
På scenen uppträder ”Funnys Äventyr” med sina föreställningar och aktiviteter. Regnar det så flyttar allt in i Svabesholms stora ridhus.
Träffa Humlan som fyller år och Pettson & Findus!

10.00           Äppelmarknaden öppnar. Upplev Äppelhajk med Sankt Olofs Scoutkår hela helgen.

11.00           Konferencier Magikern Malin Nilsson öppnar dagen med att välkomna publiken.

11.00           Ponnyridning (till klockan 14.00).

11.30           Funnys Äventyr ”Djojj fyller år” – en minimusikal med Funny och humlan Djojj.

12.00           Magiker Malin Nilsson trollar för små och stora.

12.30           Lågstadiekören från Piratenskolan uppträder på scenen.

13.15           Träffa ”Pettson och Findus”. Krama, ge en high five eller ta ett foto med dem.             

14.00           Funnys Äventyr ”Djojj fyller år” – en minimusikal med Funny och humlan Djojj.

15.00           Träffa ”Pettson och Findus”. Krama, ge en high five eller ta ett foto med dem.

17.00           Programmet avslutas. Välkommen åter imorgon!

10.00          Äppelmarknaden öppnar. Upplev Äppelhajk med Sankt Olofs Scoutkår hela helgen.

11.00           Konferencier Magikern Malin Nilsson öppnar dagen med att välkomna publiken.

11.00           Ponnyridning (till klockan 14.00).

11.30           Funnys Äventyr ”Djojj fyller år” – en minimusikal med Funny och humlan Djojj.

12.00           Magiker Malin Nilsson trollar för små och stora.

13.00           Träffa ”Pettson och Findus”. Krama, ge en high five eller ta ett foto med dem.

14.00           Funnys Äventyr ”Djojj fyller år” – en minimusikal med Funny och humlan Djojj.

14.30           Björn Ranelid om äpplets betydelse för Österlen och folkhälsan.

15.15            Träffa ”Pettson och Findus”. Krama, ge en high five eller ta ett foto med dem.

17.00           Programmet avslutas. Välkommen åter imorgon!