Välkommen till 2024 års Äppelmarknad

28 september till 13 oktober 2024. 
Premiärhelg 28-29/9. Familjehelg 5-6/10.
Var: Svabesholms Kungsgård söder om Kivik, www.svabesholm.se 
– Höstens stora upplevelse på Österlen! Äppelmarknaden startar med stor invigningshelg lördagen den 28 september, där ”Världens största äppeltavla” avtäcks och marknaden invigs. Därefter fortsätter Äppelmarknaden ända fram till den 13 oktober.
– Under hela perioden finns naturligtvis äppeltavlan, äppelutställning 
med massor av äppelkunskap och äppelförsäljning på marknaden.
– Stor fri parkering. Barn under 15 får gratis inträde och aktiviteter.

Varmt välkommen!
Ideella Föreningen Äppelmarknaden i Kivik, info@appelmarknaden.se

Alla skånska vägar bär till Kivik … Skåne har inga avstånd! Kommer du med bil tar vi hand om den på vår stora parkering – Gratis!

Var finns vi?

När du kommer med bil till Kivik tar du den natursköna vägen upp mot Stenshuvuds nationalpark. Efter en kort stund ser du Svabesholms Kungsgård – och då är du framme! Här visar skyltar var du parkerar och var du går in.
Reser du kollektivt så hittar du rätt bussar via Skånetrafikens app.

1988 skapades det första äppelkonstverket av Helge Lundström. Idag är det troligen den största tavlan som finns. Den mäter 108 kvadratmeter och består av 35.000 olika äpplen fästa på 70.000 spikar. Varje spik inslagen för hand och varje äpple utvalt och placerat på plats efter konstnärens skiss. Det är givetvis ett grupparbete men skapare av idé och motiv har under de senaste åren varit EMMA KARP LUNDSTRÖM.

Under hemsidans rubrik ”Äppeltavlor och bilder” samt ”Historik” kan ni se alla tidigare äppeltavlor. Vilken är er favorit?

– Precis när vi ska börja med arbetet, står vi inför en blank skiva med bara ytterst tunna konturer att följa. Den lilla skissen i svartvitt, är lättare att överblicka. De flesta i gruppen möter motivet för första gången när vi ska sätta igång, där och då.

– Under den första timmen beslutar vi vem som ska börja var, och med vilka äpplen. Dessa moment är extra spännande och det är lika hisnande varje gång, för mig och hela teamet. En känsla av bävan inför att det är möjligt, ska vi verkligen få upp alla äpplen dit, på rätt plats, ännu en gång?

– Under hela vår arbetsvecka så är det vi i gruppen som bär varandra, vi hjälps åt att betrakta bildens framväxt. Ser felen som måste rättas till, tillsammans och hjälper varandra, när det behövs. Under 5 arbetsdagar är vi i en härlig arbetsbubbla, omvärldens brus och krav kommer i skymundan.

– När hela bilden är klar, alla äpplen på plats och tavlan packas in i sitt täckelse, är vi ofta lite snopna. Hur kunde tiden flyga iväg så fort?
Ett helt år till nästa gång. Planeringen börjar direkt, alla vill komma tillbaka. Detta året är vi förstärkta, extra många på ”stand by” för det har kommit några bebisar in i bilden, några i gruppen är lite krassliga men alla vill vara med ändå. I regel finns det ingen som slutar i gruppen, men man får bara vara med tills man fyller 80.

– När vi överlämnar tavlan till marknaden, är vi så tacksamma och lyckliga när den tas väl emot. Vårt uppdrag är klart och vi har fått en underbar vecka. Ingen skulle klarat detta ensam, men tillsammans kan vi klara vad som helt, känns det som.

// EMMA KARP LUNDSTRÖM, Svabesholm i juli 2023

2023 års äppeltavla ”Glädjen” skapad av EMMA KARP LUNDSTRÖM.
30.000 äpplen av 9 sorter – – Cox Orange, Signe Tillich, Gul Gravenstein, Röd Gravenstein, Rubinola, Åkerö, Lobo, Ingrid Marie och Aroma.

Heter det ”äppelmarknad” så ska det finnas äpplen – massor! Vi har tillsammans med pomologer från Sveriges Pomologiska Sällskap byggt upp en utställning med de flesta sorter som förekommer på svenska äppelträd.